Hvilken region går best?
Nordland kan deles inn i fem regioner: Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Her vil vi se nærmere på hvordan utviklingen har vært når det kommer til befolkning, arbeidsmarked, samt aktivitet og lønnsomhet i næringslivet i disse regionene. Figurene sammenligner regionen i størrelse og utvikling.
Næringslivet i de ulike regionene har sine særtrekk. Helgeland er den største industriregionen, mens sjømatnæringen og reiselivet står sterkt i Lofoten og Vesterålen. Ofoten er stor på logistikk, mens Salten har fylkeshovedstaden og en rekke offentlige og administrative funksjoner.
Flest nordlendinger bosatt i Salten
Ved inngangen til 2025 nærmet Salten seg 85.000 innbyggere, om lag 7.000 mer enn på Helgeland med sine 78.000 innbyggere. Vesterålen huser i overkant av 33.000 innbyggere, mens Lofoten har vokst fra Ofoten, og hadde 24.900 innbyggere mot Ofotens 23.000.
Til tross for at Salten er fylkets største region målt i antall innbyggere, var det faktisk et fall i folketallet sammenlignet med året før. I Salten ble det dermed 61 færre nordlendinger i løpet av året. Alle andre regioner hadde positiv befolkningsutvikling. Størst var økningen i Vesterålen, med 365 nye innbyggere, mens det ble 85 flere lofotværinger. Helgeland hadde en økning på 69 innbyggere, mens Ofoten fikk 43 flere til sin region.
Folkeveksten har vært relativt svak i løpet av de siste ti årene med en vekst på 2 prosent mot landets 7,5 prosent. Motoren for vekst har vært Salten med sine 5 prosent, mens Lofoten hadde en vekst på 2,3 prosent. Vesterålen lå rett under fylkessnittet med en vekst på 1,3 prosent, mens både Helgeland og Ofoten hadde befolkningsnedgang på henholdsvis 0,6 og 3 prosent.
Av kommunene var det Hadsel, Sortland og Vågan som hadde størst økning i folketallet fra 2024 til 2025 med en økning på henholdsvis 164, 163 og 78 flere innbyggere. Nedgangen var størst for Meløy, Rana og Saltdal med 76, 67 og 58 færre innbyggere. Av de store sentrumskommunene hadde Bodø en økning på 13, Narvik 11 og Vefsn 6 nye innbyggere.
Vesterålen som den største jobbskaperen
Det ble skapt 59 nye jobber i 2024, en kraftig nedgang fra 500 året før. Vesterålen ble fylkesvinner for jobbskaping, og endte med 192 flere sysselsatte. Salten fulgte tett etter med 145 flere sysselsatte. Den store økningen i Vesterålen kom innenfor industrien og tjenester mot bedrifter. I Salten kom flesteparten av de nye jobbene innen industri, primærnæringer, samt overnatting og servering.
Resterende regioner hadde en negativ jobbskaping, og det ble 32 færre i Ofoten og 46 færre i Lofoten. På Helgeland ble nedgangen på hele 200 sysselsatte. Dette forklares i stor grad av nedbemanning i bygg- og anlegg. For Lofoten var nedgangen størst innenfor varehandel, mens i Ofoten var det bygg- og anleggsnæringen som ble hardest rammet.
Både Vesterålen, Salten og Lofoten hadde høyere sysselsettingsvekst enn fylkessnittet som vokste med 4,6 prosent i perioden 2015-2024. Vesterålen hadde den beste utviklingen, med en vekst på 9,1 prosent, mens Salten og Lofoten hadde en vekst på henholdsvis 7,3 og 5 prosent.
Helgeland hadde en vekst på 2,6 prosent i samme periode, mens Ofoten hadde negativ sysselsettingsvekst med en nedgang på 0,08 prosent. Prognosene for 2025 er svak vekst for Vesterålen, Salten og Lofoten, mens både Helgeland og Ofoten forventes en marginal nedgang.
Fortsatt høy aktivitet i Nordlandsbedriftene
Nordlandsbedriftene omsatte for om lag 260 milliarder kroner i 2024, en økning på 4 prosent fra året før.
Salten var den største regionen målt i omsetning, med nærmere 83 milliarder kroner. Rett etter fulgte Helgeland med en omsetning på 82 milliarder kroner. Vesterålen hadde en omsetning på 48 milliarder, mens Lofoten og Ofoten hadde henholdsvis 26 og 21 milliarder kroner.
I perioden 2019-2024 hadde Nordland en vekst på 48 prosent, sammenlignet med landets snitt på 38 prosent. Av regionene i fylket var Vesterålen den eneste regionen med sterkere vekst enn Nordlandssnittet, med en vekst på 77 prosent. Nest sterkest var utviklingen for Helgeland med en vekst på 47 prosent, etterfulgt av Salten med en vekst på 45 prosent samme periode. Lofoten hadde en vekst på 29 prosent, mot Ofoten sin vekst på 27 prosent.
Det var Ofoten som kom ut som den mest lønnsomme regionen i 2024, med en driftsmargin på 12,5 prosent, tett fulgt av Helgeland med en samlet driftsmargin på 11,5 prosent. Bedriftene i Salten har økt sin lønnsomhet gjennom 2024, og endte med en samlet driftsmargin på 10,5 prosent. Lofoten hadde tilnærmet uendret driftsmargin fra året før, og endte med 9,7 prosent i 2024. Vesterålen som hadde høyest driftsmargin i 2023, hadde den lavest driftsmarginen i 2024 med om lag 7 prosent.
Årets vekstregion 2024
Indeks Nordland sammenligner hvert år utviklingen i Nordlands regioner og rangerer dem i forhold til utviklingen de har hatt.
Kriteriene er: regionens vekst i omsetning (prosent) de siste 2 år, regionens driftsmargin siste 2 år, regionens verdiskaping siste 2 år, vekst i sysselsetting (prosent) siste 3 år, vekst i befolkning siste 5 år, og vekst i unge personer (under 30 år) siste 2 år. Regionene rangeres fra 1 til 5 på hver indikator, der 1 gis til regionen med best utvikling og 5 til regionen med svakest utvikling. Regionen med lavest poengsum er best i Nordland. Tall i parentes er rangering i fjorårets utgave.
For andre år på rad er det Vesterålen som vinner rangeringen av årets vekstregion i Nordland. Utviklingen forklares særlig med sterkere vekst i omsetningen, samt høyest vekst i sysselsettingen de siste tre årene. Vesterålen har også den beste utviklingen av vekst i unge innbyggere de siste årene.
Ofoten og Lofoten deler årets andreplass. Ofoten har hatt den beste utviklingen i verdiskaping, samt god utvikling i driftsmargin, og kommer på andreplass innen vekst i unge innbyggere, til tross for svakest utvikling i folkeveksten totalt.
Lofoten gjorde et byks fra fjorårets femteplass, særlig på grunn av god utvikling i driftsmargin, omsetning og verdiskaping. Lofoten ligger midt på treet i befolkningsutviklingen, både totalt og for unge innbyggere.
Salten rykker ned til en fjerdeplass i årets rangering. Det skyldes i stor grad svakere sysselsettingsvekst og relativt svak vekst i omsetning og lønnsomhet. Salten gjør det derimot best på befolkningsveksten, men havner på nest sisteplass i vekst i yngre innbyggere.
Helgeland faller til femte og siste plass i årets rangering. Regionen har hatt den svakeste veksten i unge innbyggere, og svak vekst i befolkningen generelt. Helgeland har også hatt en svakere utvikling i omsetning og lønnsomhet fra forrige rangering. Det er kun sysselsettingen som trekker opp resultatet av rangeringen.
Relaterte artikler: