Nordland lykkes med å få innvandrere i jobb
Nordland har over mange år hatt et arbeidsmarked kjennetegnet av svært lav ledighet. Samtidig har det blitt vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft, dette som følge av at det også er lav ledighet i mange av landene vi tradisjonelt henter arbeidskraft fra, og en kronekurs som har gjort det mindre lønnsomt for utlendinger å jobbe i Norge.
Noen initiativer i Nordland har vist svært gode resultater når det kommer til å få innvandrere som allerede er i fylket i arbeid.
I Narvik har «gullbilletten» åpnet døren for fast jobb for flere ukrainere
Siden Russland gikk til fullskala invasjon i Ukraina i februar 2022 har vi fått over 4.200 flere ukrainere i yrkesaktiv alder i Nordland. Dette gir næringslivet gode muligheter for å tiltrekke seg arbeidskraft og kompetanse som ellers er vanskelig å rekruttere, og nye tall tyder på at næringslivet lykkes med dette.
I desember 2024 var det totalt 4.246 ukrainske fordrevne i yrkesaktiv alder i Nordland. Blant dem var 1.270 personer, 30 prosent, i arbeid. Nav i Nordland har oppnådd gode resultater gjennom bruk av arbeidsmarkedstiltak for ukrainere. Spesielt viser midlertidig lønnstilskudd og arbeidstrening å gi en god inngang til videre jobb.
Nav Narvik har valgt å kalle kombinasjonen lønnstilskudd og mentor for «gullbilletten». Ordningen innebærer at Nav dekker en andel av arbeidstakers lønn samtidig som en mentor følger opp arbeidstakerne på arbeidsplassen. Nav Narvik kan fortelle at ordningen har vært en suksess, og 69 prosent av de som har mottatt en gullbillett er fortsatt i jobb.
Den vellykkede satsingen på «gullbilletten» i Narvik, i tillegg til godt samarbeid mellom Nav, flyktningetjenesten og arbeidsgivere i hele fylket har bidratt til at Nordland ligger blant de beste fylkene i landet når det gjelder sysselsetting av ukrainere. Med 30 prosent i jobb er det kun Buskerud og Troms som har høyere andel, med henholdsvis 31 og 35 prosent.
All suksess kan nok ikke tilskrives tiltak fra Nav, men dette kombinert med stor mangel på arbeidskraft, næringssammensetning og kompetansebehov i nord har bidratt til den høye sysselsettingsandelen. Nav Nordland har for øvrig et godt samarbeid med Nordland fylkeskommune, Statsforvalteren og partene i arbeidslivet for å finne gode løsninger som sikrer at flere får muligheten til å være i jobb og at virksomhetene får nødvendig arbeidskraft.
Med arbeidsmarkedstiltak og annen støtte fra Nav er formålet å få enda flere i jobb framover. I desember 2024 var det registrert 1.072 ukrainske fordrevne hos Nav i Nordland. Av disse var 57 prosent kvinner og 43 prosent menn. Over halvparten (hele 52 prosent) hadde høyere utdanning, og 60 prosent var i alderen 30-49 år. Denne gruppen representerer dermed et stort potensial for å løse noe av arbeidskraftmangelen i fylket.
Nordland fylkeskommune med unik satsing
Nordland fylkeskommune ser at det er mange høyt utdannede innvandrere med verdifull kompetanse som står uten jobb i Nordland. Dette har resultert i et skreddersydd traineeprogram. Også her er NAV Nordland en aktiv bidragsyter i prosjektet gjennom deltakelse i styringsgruppen.
Det første kullet med traineer besto av 7 kandidater. Traineene jobber i en bedrift relevant for sin utdanning, får individuelt tilpasset språkkurs, deltar på fagsamlinger, og sosiale aktiviteter.
Programmet gir kandidatene en unik mulighet til å kombinere praktisk erfaring med faglig utvikling, samtidig som de bygger et verdifullt nettverk i næringslivet.
En av kandidatene som er tatt opp i det første kullet er rumenske Simona Bitianu.
Hennes yrkeserfaring inkluderer arbeid som flygeleder i Nederland, der hun fokuserte på innovative og bærekraftige løsninger for å redusere luftfartens miljøpåvirkning. Simona har også konsulenterfaring fra EY, hvor hun jobbet med EU-prosjekter og utviklet strategiske og operasjonelle løsninger for ulike sektorer. I tillegg har hun erfaring fra energisektoren gjennom sitt arbeid i Houston med The Energy Year, hvor hun rapporterte om energiinvesteringer og ESG-politikker.
«Jeg er utrolig takknemlig for denne muligheten og all støtten jeg har fått her. Folk i nord er bemerkelsesverdig åpne for å omfavne ulike bakgrunner og villige til å gi noen som meg en sjanse. Det har gjort en enorm forskjell for meg på reisen min», forteller Simona.
Som trainee i KPB har hun tilført svært verdifull kompetanse til virksomheten, og bidrar til å videreutvikle nordnorsk næringsliv.
Bedrifter som har trainee
PowerOffice x 2 IT/utvikling - programmerere
KPB Master i Internasjonal politikk
KPH Master i sirkulærøkonomi
Haaland x 2 Elektroingeniør og ingeniør i automasjon
MoMek Maskiningeniør
En viktig ressurs for Nordlandssamfunnet
Uten innvandringen de siste årene ville Nordland hatt nedgang i folketallet. Omtrent ni av ti innvandrere kommer som følge av krigen i Ukraina. Ukrainere og andre innvandrere er en viktig ressurs for Nordlands-samfunnet. Næringslivet har hatt høy etterspørsel etter arbeidskraft de siste årene, og mangelen på riktig kompetanse har vært stor. En stor andel av innvandrerne til fylket er i yrkesaktiv alder og kan være med på å løse noe av utfordringen. Nav har flere virkemidler for å bidra til kvalifisering og inkludering i arbeidslivet og kan være en nyttig samarbeidspartner for virksomheter som har rekrutteringsbehov.