Styringsgruppens brev
Næringslivet tilpasser seg et uforutsigbart globalt marked
Næringslivet i Nordland har lagt bak seg mange år med vekst over landsgjennomsnittet. Veksten kan i stor grad forklares med at vi har levert sjømat og metaller til ett globalt marked, hvor etterspørselen og betalingsvilligheten har vært høy. De siste årene har også en svak kronekurs bidratt til god lønnsomhet. Men truer markedsadganger den videre veksten?
Geopolitisk er verden i rask endring, med økende proteksjonisme og trusler om handelshindringer og tollbarrierer. Dette kan gi store forstyrrelser for globale verdikjeder. For Nordland, med sin eksportorienterte økonomi kan det bli ett krevende år. Samtidig har historikken vist at næringslivet i Nordland har klart seg svært godt gjennom tidligere kriser.
Mange av kystsamfunnene i fylket vil også rammes gjennom den betydelige reduksjonen i torskekvoten. En svakere råstofftilgang vil få direkte konsekvenser for fiskeindustrien, men også for tilknyttede næringer som eksport og transport. Det er viktig å få på plass målrettede tiltak for å opprettholde verdiskaping og sysselsetting i perioder med svakere råstofftilgang.
I årets Indeks Nordland har vi viet ekstra plass til hjørnesteinsbedriftene i Nordland, de største bedriftene i hver enkelt kommune, målt i sysselsetting. De utgjør en svært stor del av økonomien, og felles for nesten alle disse er at de er eksportorienterte. Selv små endringer i markedsforholdene for disse kan gi store utslag for sysselsettingen og verdiskapingen i kommunene.
Det er mange som har ventet på første rentekutt for å dra opp investeringsviljen i privat og offentlig sektor. Selv om rentenedgangen ikke blir så sterk som tidligere ventet, vil det kunne være et viktig bidrag til å opprettholde sysselsettingen i bygg- og anleggssektoren. Det er viktig å få i gang boligbyggingen, slik at man får et velfungerende boligmarked, og med en boligmasse tilpasset befolkningens behov.
Fylket har allerede tatt betydelige skritt i retning av grønn omstilling. GreenH sin etablering av hydrogenfabrikk i Bodø er ett godt eksempel på dette. Nordland skal være en nøkkelaktør i Norges overgang til et lavutslippssamfunn. For å få til dette er det viktig at man har politikk, rammebetingelser og virkemidler som muliggjør det vi ønsker å oppnå i fylket.
Infrastruktur er en annen kritisk faktor for videre utvikling. Det er god fremdrift i byggingen av de nye flyplassene i Bodø og Rana, og Hålogalandsveien. Til tross for forbedringer, gjenstår en rekke investeringer i vei, bane og havner for å få varer raskt frem til markeder, for å dekke befolkningens behov for reise og kommunikasjon.
Arbeidsmarkedet i Nordland er utfordrende. Lav arbeidsledighet og en økende etterspørsel etter arbeidskraft innen både tradisjonelle og nye næringer bidrar til en underdekning i kompetansen med tilhørende rekrutteringsutfordringer. Samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringslivet er essensielt for å sikre at arbeidsstyrken er rustet for fremtidens utfordringer. Videre er det viktig å inkludere grupper som står utenfor arbeidslivet gjennom målrettede kvalifiseringstiltak. Siden krigens utbrudd har Nordland tatt imot mange Ukrainere. Mange av disse er høyt utdannede, og næringslivet må se på hvordan de kan nyttiggjøre seg av denne kompetansen på best mulig måte.
Teknologisk innovasjon spiller en stadig større rolle i fylkets utvikling. Digitalisering og kunstig intelligens åpner for nye forretningsmodeller og effektivisering på tvers av sektorer. Nordland har sett en økning i etableringen av teknologibedrifter, noe som bidrar til å diversifisere økonomien og skape nye vekstmuligheter.
Kultursektoren fortsetter å være en viktig drivkraft for regional utvikling. Etter Bodøs år som Europeisk Kulturhovedstad har hele fylket økt sin arrangørkompetanse, noe som gir et svært godt utgangspunkt for videre satsing på kreative næringer og opplevelsesbasert turisme. Dette bidrar ikke bare til økonomisk vekst, men også til å styrke Nordlands identitet og tiltrekningskraft.
2025 representerer både utfordringer og muligheter i et stadig mer uforutsigbart geopolitisk landskap. For å bevare og styrke konkurransekraften må næringslivet rette fokus mot teknologisk innovasjon, og diversifisering av markeder og leverandører. Samtidig som man styrker internasjonalt samarbeid, for å sikre stabile markedsadganger.
Styringsgruppen, Indeks Nordland
Styringsgruppen
Liv Bente Kristoffersen
Leder Styringsgruppen
Avdelingsleder, Innovasjon Norge Nordland
Odd Henriksen
Fylkesdirektør, Nordland fylkeskommune
Lars Morten Lundbakk
Banksjef, DNB
Erlend Bullvåg
Adm. direktør, KPB
Cathrine Stavnes
Fylkesdirektør, NAV Nordland
Anders Paulsen
Seniorrådgiver, NHO Nordland
Geir Myrflott
Regiondirektør, LO Nordland