Nordland forsvarer eksportposisjonen
I 2024 ble det eksportert varer til en verdi på 49 milliarder kroner, ned om lag 3,5 prosent eller 2,4 milliarder kroner fra året før. Det ble eksportert varer for over 400.000 kroner per sysselsatt.
Selv om fastlandseksporten falt noe, befester Nordland fortsatt sin posisjon som et av landets største eksportfylker. Sjømatnæringen og den kraftintensive industrien driver fortsatt veksten og står samlet for hele 94 prosent av Nordlands totale eksport.
Nordlandsbedriftene eksporterte fisk for 28,5 milliarder kroner i 2024, nesten uendret fra året før. For andre år på rad var det nedgang i eksportverdien for metaller og kjemiske produkter, og endte på 17,7 milliarder kroner i 2024.
Etter en periode høy prisvekst for metall- og kjemiprodukter, har prisene hatt en svakere utvikling. Det er liten variasjon i produksjonen mellom årene, men Elkem Salten hadde redusert kapasitet gjennom 2024 som følge av brann. Celsa Armeringsstål hadde også en stopp i produksjonen mot slutten av 2024 som følge av mer krevende markedsforhold.
Ved utgangen av 2024 ser man at verdien av eksporterte varer fra Nordland er 2,1 ganger høyere enn den var for 10 år siden. Veksten i eksportverdien har vært betydelig høyere enn for Norge som helhet i samme periode, som hadde en vekst 1,8 ganger. Ser man på de ulike varegruppene hver for seg, har eksportverdien av fisk økt med hele 160 prosent, mens eksportverdien av kjemi- og metallprodukter økte med i overkant av 50 prosent samme periode.
Tjenesteeksport på 5 prosent
I tillegg til tradisjonelle varer, eksporterer fylket en rekke tjenester. I 2024 utgjorde tjenesteeksporten fra Nordland rett i overkant av 7 milliarder kroner, eller 5 prosent av den totale eksporten. En stor andel av tjenesteeksporten kan knyttes til reiseliv.
Videre var det også store tjenesteeksportører innenfor finans- og forretningstjenester og samferdsel. Legger man til petroleumseksporten, ser man at eksport av olje – og gass står for over 60 prosent av total eksport i Nordland, og eksportverdien utgjorde om lag 90 milliarder kroner i 2024.
Krevende år for havbruksnæringen
Nordland holder fortsatt posisjonen som landets tredje største fylke målt i sjømateksport. Sjømatens andel av fylkets totale vareeksport fortsetter å øke, og i 2024 utgjorde den hele 58 prosent.
Selv med høye eksportpriser, sterk etterspørsel på verdensmarkedet og en svak kronekurs, har eksportverdien for fisk i falt noe i 2024 sammenlignet med rekordåret 2023.
Fallet forklares blant annet ved nedgang i slaktevolum, utfordringer knyttet til sykdom og rømming, samt reduserte kvoter.
Prognoser for 2025
Prognosene for 2025 er mer optimistiske. Ved inngangen til 2025 ser man igangsettelse av nye produksjonslokaler og gjenopptatte investeringer for å utvide kapasitet innen både slakteri og foredling, som igjen medfører økt eksportvolum.
Det ligger an til fortsatt god etterspørsel etter sjømat fra Nordland, og prisene ventes å holde seg høye. Det som blir spennende å se er hvordan kvotenedgangen innen fiskeriene vil prege eksporten fra fylket.
Regjeringen planlegger å lyse ut konsesjoner for havbruk til havs i løpet av året, som på lengre sikt kan bidra til høyere produksjonsvolum samtidig som det kan oppstå nye muligheter innenfor leverandørnæringen.
Når det gjelder eksport av kjemi- og metallprodukter er prognosene for det kommende året mer nøktern. En del av næringen rapporterer utfordrende markedsforhold, mens andre bedrifter forventer at aktiviteten vil opprettholdes. I sum forventes det dermed en svak omsetningsøkning på 1 prosent i løpet av året.
Den samlede eksportverdien for Nordland ventes å øke med 4 prosent i 2025.
Relaterte artikler: