Mindre å rutte med når alt blir dyrere

Inflasjonen begynner å krype ned til mer normale nivåer etter flere år med sterk prisvekst. Men hva har egentlig skjedd med kjøpekraften – har lønningene økt tilsvarende prisveksten? Vi har sett nærmere på hvordan det står til med økonomien til husholdningene i fylket.

Litt lavere lønnsnivå

Når man snakker om inntekter, er det alltid fornuftig å bruke median og ikke gjennomsnitt. På den måten får man justert for eventuelle ekstremverdier, og det gir et mer korrekt bilde for en større befolkningsgruppe. Medianinntekten (etter skatt) til husholdningene i Norge var på 635.000 kroner i 2023. For husholdningene i Nordland var tilsvarende verdi 615.000 kroner. Det vil si at det som er igjen av inntekten etter skatt, var noe lavere i Nordland, og gapet har økt noe de siste årene.

Av kommunene i Nordland tjente husholdningene minst i Værøy, Moskenes og Beiarn, og mest i Meløy, Rana og Bodø. Differansen fra Værøy, hvor husholdningene tjente minst (478.000 kroner), til Bodø hvor husholdningene tjente mest (649.000 kroner), er på hele 171.000 kroner.

Høy lønnsvekst i 2023 mer enn kompenserte for prisveksten samme år

I 2023 økte inntekten blant Nordlands husholdninger med 2,2 prosent fra året før, selv når vi justerer for den rekordhøye prisveksten på 5,5 prosent. Dette var den sterkeste økningen i husholdningenes realinntekter siden 2014. Det var kun to fylker (Oslo og Rogaland) som hadde sterkere vekst enn Nordland. Når husholdningene har vekst i realinntekter betyr det at lønningene stiger mer enn prisene. Du får mer å rutte med for pengene du tjener.

Det var store forskjeller mellom kommunene i Nordland. I 2023 var det 7 kommuner hvor husholdningene hadde reallønnsnedgang. Dette var Beiarn, Gildeskål, Lødingen, Sømna, Flakstad, Nesna og Evenes. Utviklingen var svakest i Beiarn, hvor lønnsnivået var tilnærmet uendret fra 2022 til 2023. Dette ga en nedgang i kjøpekraften på hele 5,3 prosent når man korrigerer for prisveksten.

Lavere kjøpekraft enn i 2020

Utviklingen i perioden fra 2020 til og med 2023, viser at prisveksten på 17 prosent i perioden har vært høyere enn lønnsveksten: Det har ført til en reell nedgang i kjøpekraften på 1,6 prosent, eller 8.500 kroner. Verdien av lønnen i 2023 var med andre ord lavere enn i 2020 om det korrigeres for inflasjon i perioden. De nordnorske fylkene skiller seg ut med den mest negative utviklingen. I Oslo hadde man nesten 5.000 kroner mer å rutte med enn i 2020.

 
 

Dykker man ned på enkeltkommunene i Nordland blir det tydelig hvordan prisveksten har «spist opp» lønnsveksten, og mer enn det i nesten samtlige kommuner.

 

Utviklingen var svakest i Beiarn, hvor reallønnsnedgangen var på nesten 44.000 kroner fra 2020 til 2023. Dette er et svært kraftig fall på så få år. Det er også verdt å merke at Beiarn er også blant kommunene i Nordland med lavest lønnsnivå.

I andre enden av skalaen var Hamarøy, hvor husholdningene økte kjøpekraften med over 17.000 kroner. Utviklingen var nok i stor grad drevet av den økonomiske suksessen til The Quartz Corp. Vevelstad skiller seg også ut med vekst i kjøpekraften.

Økte renteutgifter forverret regnestykket

Innbyggere i Nordland med lån betalte i snitt 34.300 kroner i gjeldsrenter i 2020. I 2023 var beløpet økt til 61.800 kroner. Dette er renteutgiftene for enkeltpersoner, i en husholdning er det ofte to personer med gjeld.

Selv om reallønnsveksten i 2023 ga et kortvarig pusterom, viser utviklingen over tid at kjøpekraften ble svekket sammenlignet med 2020. Økte priser, høyere renter og regionale forskjeller i lønnsveksten gjør at mange husholdninger fortsatt kjenner på økonomisk press. Dette gjelder spesielt i kommuner med lavt inntektsnivå og svak lønnsvekst, der effekten av prisstigningen har vært særlig merkbar.

For husholdningene i Nordland betyr dette at de må håndtere en strammere økonomi enn for bare få år siden. Selv om enkelte kommuner opplever en positiv utvikling, er det tydelig at de fleste fortsatt har mindre å rutte med enn før. Den økonomiske situasjonen fremover vil avhenge av hvordan lønningene utvikler seg i forhold til prisene, samt hvordan rentenivået og andre levekostnader påvirker husholdningenes økonomi.

 
Forrige
Forrige

Hva betyr den pressede kommuneøkonomien for Nordland?

Neste
Neste

Reiselivet i Nordland: Et rekordår som legger opp til suksess i 2025