Reiselivet i Nordland: Et rekordår som legger opp til suksess i 2025

Reiselivsåret 2024 i Nordland har vært ett av de mest begivenhetsrike noensinne. Fylket har økt antall kommersielle overnattinger, det vil si overnattinger på hoteller og campingplasser med 15 prosent. Antallet overnattinger økte fra 2.280.611 i 2023 til 2.628.598 i 2024. Veksten var langt over landsgjennomsnittet på 4 prosent.

Selv om Lofoten toppet listen over feriedestinasjoner under pandemien, fortsetter den formidable veksten for øyriket også i 2024. Bodø som Europeisk kulturhovedstad tiltrakk seg et stort antall besøkende, både fra Norge og utlandet. Flere store arrangementer og bedre flyforbindelser fra Bodø og Evenes har gjort det enklere for turister å komme til regionen. Særlig flyrutene fra Frankfurt og Helsinki har bidratt til økt tilstrømming av turister. I tillegg benytter turistene seg av de billige flyprisene på kortbanenettet, som også fører med seg en økning av turister i hele fylket.

I 2023 var det 455.000 overnattinger i Nordland som ble formidlet gjennom AirBnB og tilsvarende delingsplattformer, en vekst på nesten 100.000 overnattinger fra året før. Dette betyr at hver fjerde overnatting i landsdelen ble formidlet av private. Siden pandemien har det vært en jevn økning i antall overnattinger som har blitt formidlet gjennom disse tjenestene.

Det er i all hovedsak reisende fra utlandet som benytter seg av AirBnb som overnatting. 80 prosent av overnattingene på disse tjenestene var booket av utlendinger. Nordmenn benytter seg i langt større grad av hotell når de er på reise i landsdelen.

Distriktene har blitt mer populære, men det er et behov for kollektivtransport som kan transportere turistene dit. Dette henger sammen med at turistene ønsker å oppleve mer enn bare de kjente attraksjonene, og det er et økende behov for nye opplevelsesprodukter.

Virkningene inn i 2025

Den sterke veksten i 2024 har vist at reiselivsnæringen må satse mer på å skape verdi i lokalsamfunnene. Flere aktører ser nå betydningen av helårsturisme, noe som kan gi økt sysselsetting og forutsigbarhet for bransjen. Den lave kronekursen har også gjort Norge til et attraktivt reisemål for unge amerikanske og asiatiske turister, og dette segmentet forventes å vokse videre.

I tillegg opprettes det direkteruter fra København, Stockholm og München til Bodø, som viser den økende interessen for Nordland som reiselivsdestinasjon. Samtidig er det en økende oppmerksomhet på å fordele turiststrømmene bedre, slik at ikke alle besøker de samme destinasjonene.

En annen utvikling i reiselivet er den økende interessen for «coolcation», der spesielt turister fra Sør-Europa søker kjøligere destinasjoner om sommeren. I tillegg satses det på å forlenge oppholdene til turistene ved å markedsføre reiseruter gjennom Hurtigruten og Widerøe, slik at flere kommer seg fra Bodø, og videre ut i distriktene.

 
Forrige
Forrige

Mindre å rutte med når alt blir dyrere

Neste
Neste

Internasjonale arbeidstakere er viktige for fiskerikommunene