Internasjonale arbeidstakere er viktige for fiskerikommunene
Aktiviteten i fiskerinæringen er preget av store sesongvariasjoner. Dette gir også konsekvenser for industrien på land – spesielt i fiskeriavhengige kommuner. I Nordland er de mest fiskeriavhengige kommunene Værøy, Røst, Træna, Øksnes, Flakstad, Bø, Moskenes og Vestvågøy. I disse kommunene står villbasert fiskeindustri for mer enn 10 prosent av den private sysselsettingen.
Tall fra Microdata.no viser hvordan antallet arbeidsforhold innen industrien varierer gjennom året i disse kommunene – særlig med hensyn til arbeidstakernes statsborgerskap som andel av totalen.
I løpet av 22 måneder fra januar 2023 til nyeste tilgjengelige data fra oktober 2024, var antallet arbeidsforhold på sitt høyeste i de første månedene av året. Det høyeste antallet arbeidsforhold i perioden var i mars 2023 med et antall på 2.266. Det laveste antallet arbeidsforhold var i august 2023 med 1.502 arbeidsforhold. Gjennomsnittlig antall arbeidsforhold i perioden var 1.735 fordelt på 710 europeiske statsborgere, 929 norske statsborgere og 95 borgere fra resten av verden.
Variasjonen i antallet arbeidsforhold innehatt av europeiske statsborgere var den viktigste driveren for endringer i totalsummen. Norske arbeidstakere utgjorde en mer stabil del av arbeidsstyrken, mens statsborgere fra resten av verden hadde konsekvent lave tall.
Landingene av torskefisk i de åtte mest fiskeriavhengige kommunene i Nordland har gått noe ned siden 2021. Torsk er en svært verdifull fisk som i tillegg er arbeidsintensiv å bearbeide. Dette skaper et betydelig antall arbeidsforhold i landindustrien – spesielt rundt sesongtoppene.
Derimot ser landingene av pelagisk fisk, særlig mellom september og desember, ikke ut til å ha like stor effekt på antallet arbeidsforhold. Dette kan skyldes at bearbeiding av pelagisk fisk er mindre arbeidsintensiv enn bearbeiding av torsk. Man kan likevel se en liten økning i antallet arbeidsforhold innen industrien mellom september og oktober i figuren over.
Mindre kvoter får betydning for lokalsamfunnene
Sesongtoppen for arbeidsforhold i 2024 var lavere enn toppen i 2023. Dette kan ha sammenheng med at torskekvotene har blitt lavere samt at kronen er svakere. Mindre kvoter senker etterspørselen etter arbeidskraft og valutakursen gjør det samtidig mindre attraktivt for europeisk arbeidskraft å komme til Norge. Industrien er avhengig av sesongarbeidere for å holde produksjonen oppe i de mest hektiske månedene. Samtidig gir det utfordringer for lokalsamfunnene, som må håndtere svingninger i arbeidsmarkedet og behovet for midlertidige boliger og tjenester.