Høyt gjeldsnivå utfordrer grønn omstilling i kommunene

På syv år doblet kommunene i Nordland sin renteeksponerte gjeld. Gjelden gikk fra 9,3 milliarder kroner i 2015 til 19,1 milliarder kroner i 2019. Rentebelastningen har vært lav som følge av fallende renter. Selv med 10 milliarder kroner mer i lån i 2021 enn i 2017, var rentekostnadene uendret. Men hva skjer med kommuneøkonomien nå som rentene stiger?

Skal kommunene i Nordland nå sine klimamål og bidra til grønn næringsutvikling trenger de økonomisk handlingsrom. Det er behov for å gjennomføre investeringer i eksempelvis avfallssektoren, bygg og transport. Samtidig spiller offentlig sektor som innkjøper en viktig rolle ved å sette krav til klimavennlige løsninger.

De fleste kommunene i Nordland har og har hatt en anstrengt økonomi, og fylket har vært tungt representert på ROBEK-listene. Nå ligger det an til at økningen i gjeldsgrad kommer til å tynge det økonomiske handlingsrommet i årene som kommer.

I 2021 lå rentekostnadene til Nordlandskommunene på 81 millioner kroner. Det er ventet at disse vil være over 150 millioner kroner i 2022. Slår forventningene til vil den virkelige smellen komme i 2023. Da vil rentekostnadene nå 280 millioner kroner, altså 200 millioner kroner mer enn i 2021.

For å sikre at rentesmellen ikke bremser investeringene i klimatiltak, er det viktig at staten ser på mulige finansieringsordninger og løsninger for kommunene.

 
Forrige
Forrige

Nå setter TECO 2030 fart på rekrutteringen

Neste
Neste

Planlagte grønne industrielle investeringer i Nordland