Nå setter TECO 2030 fart på rekrutteringen

TECO 2030 skal etablere Europas første gigafabrikk for produksjon av hydrogenbaserte brenselsceller i Narvik. I tiden fram mot produksjonsstart vil det være behov for betydelig rekruttering av arbeidskraft. Men behovet stopper ikke der – de har planer om videre vekst. Dagens bemanning har ulik ingeniørkompetanse, men frem mot 2025 må selskapet rekruttere folk innen en rekke fagdisipliner.

I lokalene som tidligere huset REC ScanCell er den første produksjonslinjen under etablering. Målet er å starte opp pilotproduksjon i 2023, og serieproduksjon i 2024.

Et innflytningsklart lokale, og Narviks funksjon som logistikk-knutepunkt var viktige forhold når lokasjon skulle velges. I tillegg ble de møtt med stort engasjement og støtte fra blant annet UiT i Narvik og andre lokale pådrivere.

TECO 2030 samarbeider tett med AVL, verdens største selskap innen utvikling av drivsystemer og brenselsceller. I 2024 planlegges det produksjon av 300 brenselscellemoduler av typen FCM 400. Disse er beregnet for skipsfart og andre tunge applikasjoner.

Rune Karlsen er fungerende fabrikksjef i Narvik, og ser et stort potensial for økt satsing på grønn teknologi:

– For TECO 2030 var det viktig at ting lå til rette for en rask oppstart. I dagens lokale kan vi både ekspandere, samtidig som vi ønsker å bidra til utvikling av et større kunnskapsmiljø for grønn teknologi. Dette innebærer også et fremtidig testsenter.

Ved inngangen til 2023 var det 12 ansatte, men med planlagt fremdrift og oppskalering frem til ordinær produksjon trengs det flere folk. I tillegg til ulik ingeniørkompetanse må det rekrutteres et betydelig antall fagarbeidere, deriblant industrimontører. Samtidig er det behov for logistikk-kompetanse.

Selskapet opplever at de har fått svært god respons fra arbeidsmarkedet på utlyste stillinger:

– Vi representerer utvikling av ny nullutslippsteknologi som er viktig for å få til det grønne skiftet. Rekrutteringen foregår både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og vi tror at vi skal lykkes med å øke bemanningen i tråd med ambisjonene. Det betyr at vi trenger 100 ansatte i Narvik i 2025 for å betjene 2 skift, 5 dager i uken, med drift på én produksjonslinje. I 2030 er ambisjonen å produsere på opptil 4 linjer. Dette avhenger selvfølgelig av markedet og utvikling, men om vi lykkes vil vi trenge enda flere folk.

– Det kan bli mer utfordrende å rekruttere fremover, som følge av et stramt arbeidsmarked. Dette gjelder kanskje særlig for rekruttering av fagarbeidere. I tillegg til bistand fra et landsdekkende rekrutteringsselskap har vi inngått et samarbeid med både NAV og den lokale videregående skolen. Hensikten er å legge til rette for å skolere opp folk som ikke har all formell kompetanse på plass, for å gi de mulighet til å komme i jobb.

Selskapet har stor tro på at de skal nå målene de har satt seg i Narvik, og være en viktig bidragsyter til en positiv utvikling i regionen:

– Vi skal få flere til å flytte til Narvik, samtidig som vi bidrar til å få flere inn i heltidsarbeid. TECO 2030 er en av de som har kommet lengst innen sitt felt, men det pågår mye spennende innen utvikling av grønn teknologi. På sikt tror vi Narvik kan bli et hydrogen-senter i Norge, og bidra til økt FoU, flere bedriftsetableringer, utvikling og etablering av leverandører, samt nye studietilbud ved UiT Narvik.

 
Neste
Neste

Høyt gjeldsnivå utfordrer grønn omstilling i kommunene