De nye nordlendingene

Befolkningen i Nordland er i stadig endring og utskifting. Svært mange av de som bor i fylket i dag, er ikke oppvokst her. Samtidig taper vi for mange ungdommer til andre deler av landet, og da i hovedsak Oslo og Trondheim.

Innvandring fra utlandet har kompensert for mye av den innenlandske utflyttingen, og bidratt til å opprettholde befolkningen i fylket. Svært mye av utflyttingen fra fylket skjer i alderen 19-27 år. Dette er ikke unaturlig, da mange reiser ut for å studere. En utfordring for Nordland er at de som flytter ut i liten grad kommer tilbake etter endt studie. Dette er ikke en særskilt utfordring for Nordland, slik er det for mange fylker i Norge.

Dersom man skal jobbe med å tiltrekke seg arbeidskraft utenfra egen region er det aldersgruppene 19-40 år man bør prioritere innsatsen mot. I denne alderen er man mest mobil, og tilbøyelig til å flytte. Hele 2/3 av flyttingene inn og ut av fylket i 2022 stod personer i dette aldersintervallet for.

Med høy utflytting blant unge voksne har Nordland vært helt avhengig av tilflytting fra andre deler av Norge og utlandet. Det er interessant at hver fjerde person i aldersgruppen 20-60 år ikke bodde i fylket når de var 16 år.

Av de 125.000 i alderen 20-60 år bodde 14.500 i utlandet når de var 16 år. Litt flere (16.100) bodde i andre deler av Norge. Det er tydelig hvordan innflytting og innvandring har kompensert for bortfallet av egne innbyggere. I aldersgruppen 35-43 år lå andelen som ikke bodde i Nordland ved fylte 16 år på 30-32 prosent.

Det er stor forskjell mellom regionene. Helgeland har langt mindre utskifting, og en betydelig høyere andel av befolkningen bodde også i regionen når de var 16 år. I Lofoten er det for en rekke aldre rundt halvparten av befolkningen som ikke bodde i regionen.

Høy grad av mobilitet er ofte kjennetegn ved et velfungerende arbeidsmarked. Lofoten har blitt attraktivt for personer utenfor regionen, og tiltrekker seg på den måten arbeidskraft og mange impulser utenfra. Lavere grad av utskifting i Helgeland henger sammen med næringsstrukturen, med mange arbeidsplasser for personer med fagbrev innen industrien. Det betyr at mange ungdommer på Helgeland kan ta utdanning og finne seg jobb i egen region.

 
Forrige
Forrige

Kjønnsbalanse og lønnsnivå i næringer i Nordland

Neste
Neste

Sentralisering og urbanisering