Sentralisering og urbanisering

Sentralisering har vært en trend i hele landet lenge, og det er ofte flere utdanningsmuligheter og mer variert arbeidsmarked som får befolkningen til å flytte på seg. Men sentraliseringen skjer ikke bare ved at befolkningen flytter til de største byene i Norge, den har også skjedd gjennom flytting innad i fylket og endret bosettingsmønster i kommuner.

Av de 6.500 som flyttet fra Nordland i 2021 gikk flyttelasset til over halvparten av disse til de tre fylkene Viken, Oslo og Trøndelag. 1.800 flyttet mer spesifikt til Oslo og Trondheim kommune. Det er samtidig en del som flytter fra disse fylkene og kommunene, men den langsiktige trenden har vært at vi stadig taper innbyggere til mer sentrale strøk. Dette er ikke noe som er unikt for Nordland, slik er det for flere av landets fylker. Utfordringen vår er at det er for få som kommer tilbake.

På de 72 årene siden 1951 er det bare 12 år hvor Nordland har hatt netto tilflytting. Alle de andre årene har vi tapt innbyggere til andre deler av landet. På disse årene har fylket tapt en befolkning tilsvarende mer enn alle innbyggere i Bodø kommune i dag.

I Nordland er det 10 sentrumskommuner. Den minste av disse (Alstahaug) hadde 7.300 innbyggere. I overkant av 70 prosent av innbyggerne i Nordland bor i sentrumskommuner. Mens sentrumskommunene i snitt hadde 17.000 innbyggere, har omlandskommunene langt lavere folketall, i snitt litt over 2.000.

Målt i antall innbyggere har veksten i folketallet (også inkludert innvandring) vært ganske lik for sentrumskommuner (474) og omlandskommuner det siste året (420). Hensyntar man at det i utgangspunktet bor langt færre i omlandskommuner, ser man at den prosentvise befolkningsveksten har vært langt sterkere der.

Det er nok for tidlig å konkludere med at sentraliseringen har snudd. Utviklingen forklares i stor grad med at mange av omlandskommunene har vært flinke til å bosette Ukrainske flyktninger. Bodø som er den mest befolkningstunge kommunen i fylket, hadde en vekst på over 450 innbyggere.

Ikke bare trekkes befolkningen mot de sentrale kommunene, også innad i kommunene er det flere som trekker mot sentrumssonen. I 2014 var det 3.864 bosatt i sentrumssoner i Nordland. I 2022 var tilsvarende tall 5.219. Antall bedrifter i sentrumssonene har også økt med 19 prosent i samme periode, mens antall ansatte økte med 20 prosent. Det er en nasjonal strategi om fortetting av byene og kommunene ønsker å legge til rette for dette.

 
Forrige
Forrige

De nye nordlendingene

Neste
Neste

Dette er årets vekstregion i Nordland