Sykefravær og uførhet koster Nav 11 milliarder
Den dominerende ytelsen fra Nav i Nordland er alders- og uførepensjon. 1 av 4 personer i Nordland mottok ytelser til vanlig livsopphold, som bo- og levekostnader hver måned. Det var en økning på 6 prosent fra 2022, og totalt ble det utbetalt 11,8 milliarder kroner. Her inngikk også støtte til flyktninger.
Sykefraværet for Norge har ikke vært høyere på 15 år. Selv om sykefraværet ligger på et høyt nivå, var det en nedgang i totale utbetalinger av ytelser til livsopphold på nasjonalt nivå, som forklares av et strammere arbeidsmarked og flere er kommet seg i arbeid.
Det er stor variasjon på sykefraværet blant yrkesgruppene. Barnehageansatte, samt ansatte innen pleie- og omsorgstjenester har det høyeste sykefraværet, med et legemeldt sykefravær på henholdsvis 1,9 og 1,3 prosentpoeng over gjennomsnittet.
Blant sykemeldte i Norge sier 42 prosent at fraværet helt eller delvis skyldes forhold på jobb, viser en rapport fra Sintef. Andelen med sykefravær er høyest blant de under 30 år, og lavest blant de over 63 år, der henholdsvis 86 prosent og 59 prosent oppgir at de har vært borte fra jobb. 58 prosent av barnehageansatte oppga at det siste sykefraværet de hadde, helt eller delvis skyldes arbeidssituasjonen. Det er klart høyest av alle de 13 yrkesgruppene som var med i undersøkelsen.
Ytelser til livsopphold
Dagpenger
Sykepenger
Arbeidsavklaringspenger
Tiltakspenger
Uføretrygd
Stønad til enslige forsørgere
Stønader knyttet til foreldre og barn
Det har også vært en vekst i utbetalte stønader relatert til foreldre og barn i Nordland, som inkluderer kontantstøtte, foreldrepenger og barnetrygd. I 2022 ble det utbetalt 1,7 milliarder kroner, mens beløpet for 2023 var på 1,9 milliarder kroner, en vekst på 11 prosent. I 2023 var det en vekst i antall fødte barn i Nordland på 7 prosent fra 2022, som regnes som et bunnår de siste førti årene.
Utvikling per region i utbetalinger
Både utbetalinger av sykepenger, pensjon og foreldrepermisjon var høyest i Salten, tett etterfulgt av Helgeland. 36 prosent av utbetalingene til foreldrepenger i Nordland fant sted i Salten, mens Helgeland sto for nærmere 33 prosent. Lavest var utbetalingene i Ofoten.
Salten hadde også høyest utbetaling knyttet til pensjon, med 33 prosent. Helgeland hadde 32 prosent, mens Lofoten hadde den laveste utbetalingsandelen på 10 prosent. Det var også høyest sykefravær i Salten, med en utbetalingsandel på 32,4 prosent. Rett etter fulgte Helgeland med 32,2 prosent. Lofoten hadde det laveste sykefraværet og sto for 10,4 prosent av utbetalingene i fylket. Vesterålen lå midt på treet på alle tre ytelsesgruppene.
Ettervirkninger av pandemien
Det at over halvparten av Nordlands befolkning mottok ytelser fra Nav i 2023 tyder på høy økonomisk avhengighet av offentlige støtteordninger i fylket. Det finnes flere årsakssammenhenger til dette. Blant annet har arbeidsmarkedet større innslag av fagarbeidere, flere sesongarbeidere, og det er geografisk større avstander mellom arbeidsmarkeder som skaper pendlingsutfordringer.
Norge skiller seg ut med høyt sykefravær etter pandemien. Der de fleste europeiske land har hatt en nedgang etter pandemien, har fraværet økt i nasjonalt. Det er særlig det lange sykefraværet som påvirker fraværet, der 9 av omtrent 11 millioner tapte dagsverk er legemeldte sykefravær. En studie som er utarbeidet av forskere fra FHI, UiO, NAV og NTNU viser at Covid-19 er en viktig årsak til det økte sykefraværet. Fraværet som skyldes utmattelse har økt betraktelig fra 2020 til 2023, og studien peker på en sammenheng mellom økt sykefravær og senvirkninger av koronavirus. En annen studie viser at forekomsten av ME og utmattelsessyndrom er 15 ganger høyere enn før pandemien.