Rekordlav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft

Ved inngangen til 2023 var arbeidsledigheten på 1,2 prosent for 7. måned på rad. Det var 1.503 helt ledige personer i Nordland, i tillegg til dette kom 875 delvis ledige og 333 arbeidssøkende på tiltak. 2022 ble dermed et historisk år for arbeidsmarkedet i Nordland, og det har aldri før vært formidlet flere til arbeid. For landet som helhet var arbeidsledigheten 1,6 prosent, mens Trøndelag hadde samme lave ledighet som Nordland.

Sammenlignet med samme periode i fjor, er det 1.316 færre arbeidssøkere i år, en nedgang på 33 prosent. For året 2022 var det en jevn nedgang i antall arbeidssøkere på tiltak, mens antallet delvis ledige hadde en nedgang fra januar til juli, før det igjen har økt de siste månedene av året som følge av oppbremsingen i økonomien. Landsgjennomsnittet for ledighet har vært noe høyere enn i Nordland gjennom hele året. 

Ledigheten i fylket var størst for aldersgruppen 20-24 år med 1,9 prosent av arbeidsstyrken, og 74 prosent av de ledige i denne aldersgruppen var menn. Ser man på yrkesfordelingen til de helt ledige, var den desidert største gruppen industriarbeidere, tett etterfulgt av de uten yrkesbakgrunn. Ledige finner vi også innenfor serviceyrker og reiseliv. Over halvparten av de som var helt ledige, hadde en varighet på under 12 uker.

Når vi nå skriver mars har ledigheten økt til 1,5 for Nordland, men det er likevel historisk lav januarledighet for fylket. Til sammenligning har landet som helhet en ledighet på 1,9 prosent.

 
Forrige
Forrige

Jobbskaping og arbeidskraftsbehov fremover

Neste
Neste

Kjønnsbalanse og lønnsnivå i næringer i Nordland