Økte omsetningen med 1,5 milliarder kroner på ett år

Energiknapphet og stans av ståleksport fra Russland og Belarus til Europa har gitt rekordhøye stålpriser. For Celsa Nordic har omsetningstallene skutt i været de to siste årene.

Bedriften, som er lokalisert til Mo Industripark og har rundt 350 ansatte, gjenvinner hvert år over 700.000 tonn skrapjern til stål. Skrapjernet fraktes fra hele Norden med skip til Mo i Rana, og omdannes i bedriftens eget stålverk til stålemner. I bedriftenes valseverk blir storparten av stålemnene bearbeidet til armingsstål som armeringsstenger og valsetråd. Armeringsstålet blir solgt til kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland, hvor det i hovedsak brukes i bygg- og anleggsbransjen. Stålemnene, som ikke bearbeides på Mo, eksporteres i all hovedsak til Storbritannia og Spania, og brukes i andre fabrikker til det spanskeide konsernet Celsa Group. 

Som stålprodusent har Celsa Nordic lagt bak seg noen eventyrlige år. I 2020 omsatte bedriften for 2,8 milliarder kroner og i 2021 økte den til 4,3 milliarder kroner.

Omsetningen har fortsatt å øke i 2022, noe som i stor grad skyldes en formidabel prisvekst, forteller salgssjef Halvard Meisfjord i Celsa Nordic. Han mener det er særlig to årsaker til at prisene har økt kraftig de siste årene:

­­­– Det ene har med energipriser å gjøre, der flere land i Europa omstiller seg fra fossilt brensel til fornybar energi for å få ned klimagassutslippene. Nedleggelsen av blant annet kullkraftverk har ført til energiknapphet og økte energipriser. Dette bildet er forsterket av Russlands invasjon av Ukraina, som blant annet har hatt som konsekvens at Russland har kuttet sine gassleveranser til Europa. I og med at stålproduksjon er energiintensivt får endrede energipriser stor effekt for stålprisene, legger han til.

– En annen konsekvens av krigen er at det er innført sanksjoner på import fra Russland til Europa og leveranser fra Ukraina har stoppet opp i tillegg. Samlet står disse landene for over 20 prosent av alt stål som importeres til Europa, noe som selvsagt også påvirker prisnivået.

Fra september ser det likevel ut som at stålprisene har nådd et tak, og at pilene er i ferd med å peke nedover igjen.

– Det er mye psykologi i markedet, forklarer Meisfjord. Veksten i stålprisene ble drevet fram av en frykt for at energitilgangen skulle bli ytterligere forverret og gi redusert stålproduksjon. Hvordan tilgang på stål skulle utvikles sammen med varighet av konflikten var óg uklart.

– Det som over noe tid i stedet skjer, er selvsagt at stål fra Russland erstattes av stål fra andre stålproduserende land.

– Effekten av Russlands invasjon av Ukraina er med det langt svakere i dag enn i vår, fortsetter han.

– Samtidig bidrar høye temperaturer i Europa og det at industrien i flere land har bremset produksjonen, til at energiprisene er betydelig lavere nå enn utsiktene skulle tilsi, årstiden tatt i betraktning.

– Men dette er en situasjon som fort kan snu, tilføyer han.

Men uansett høye energipriser i Europa og usikkerhet i stålmarkedet, så har Celsa Nordic har økt sin produksjon.

– Vi har satt inn et ekstra skift i stålverket for å øke kapasiteten vår på stålemner, forteller Meisfjord. Vi har så langt mer konkurransedyktige energipriser enn andre enheter i konsernet, og da er det vi som får overskuddsproduksjon som eventuelt oppstår.

– Økt produksjon hos oss gir positive ringvirkninger for våre underleverandører, det dreier seg for eksempel om bedrifter innenfor interntransport, logistikk og vedlikehold. Fram til nå kan det være snakk om 50 nye årsverk, når vi tar med stillingene hos oss.

Når Meisfjord ser inn i glasskula er det både optimisme og pessimisme å spore:

– Stål eksporteres over hele verden, og er ett av de mest frittflytende handelsprodukter.

– For oss er det derfor normalt en god situasjon når etterspørselen er preget av fri handel og flyt av varer over grensene. Men konflikten i Ukraina og enkelte lands proteksjonisme skaper bekymringer for hvordan verdensøkonomien utvikler seg.

I tillegg fryktes også at høyere kostnads- og rentenivå vil gi mindre vekst eller større brems i etterspørsel av stålprodukter. – Det er betydelig usikkerhet og vi registrerer økt bekymring i flere bransjer.

– Samtidig har vi mange fortrinn nå når verden skal inn i det grønne skiftet, og allerede i dag er vi en av verdens reneste stålprodusenter. Noe av dette skyldes at vi har god tilgang på vannkraft og at vi gir nytt liv til skrapmetall. Vi jobber også med et pågående hydrogen-prosjekt hvor fossilt drivstoff i fremstilling av stål blir erstattet med hydrogen. Dette gjør at Celsa Nordic tar en ledende rolle i avkarboniseringen av stålindustrien.

–  Mye av mulighetene våre framover ligger i at vi er lokalisert i Mo industripark, som gjør oss i stand til å sette i gang FoU-prosjekter med ulike bedrifter i parken.

– Vi snakker om sirkulært samarbeid, og det er det som også framover vil gjøre oss til en pioner innenfor utslippsfri industri. 

 
Forrige
Forrige

Store ringvirkninger av havbrukssektoren

Neste
Neste

Nordland har blitt en svært viktig energiforsyner til Europa