Nordland har blitt en svært viktig energiforsyner til Europa
I 2022 ble det solgt olje og gass fra Nordlandssokkelen for rekordhøye 250 milliarder kroner. En vekst på hele 160 milliarder kroner fra 2021. Siden 2011 har det blitt omsatt olje og gass for over 800 milliarder kroner fra kysten utenfor Nordland.
Fra ett til tre felt
I 1997 ble Norne FPSO satt i drift, og dette var på mange måter startskuddet for petroleumsaktiviteten i Nordland. 15 år senere ble produksjonen utvidet med Skarv FPSO. Sammen produserte disse to feltene olje for godt over 30 milliarder kroner i 2013. I 2014 kom oljekrisen, og prisene falt betydelig i årene som kom. Produksjonsstart på spar-plattformen Aasta Hansteen i desember 2018 bidro positivt til produksjonsvolumet de to påfølgende årene, men omsetningsnivået på sokkelen utenfor Nordland var fortsatt betydelig lavere enn i toppåret 2014.
Marked og politikk påvirker tilbud og etterspørsel av olje og gass, og med det også prisene. Samtidig selges olje, og i stadig større grad også gass, til spotpris. Summen av dette gir store prissvingninger i energimarkedet.
Sommeren 2020 var gassprisene på sitt laveste nivå på 20 år. Redusert etterspørsel som følge av pandemi, mildt vær gjennom vinteren, og god tilgang til LNG bidro også til de lave prisene. Etter hvert som pandemien slapp taket, tok økonomien seg opp igjen. Det samme gjorde gassprisene.
I annen halvdel av 2021 steg prisen på gass betydelig. Blant årsakene til dette er det grønne skiftet, som gjør at flere land har bygd ned sine kull- og kjernekraftverk. Med det har også etterspørselen etter gass økt kraftig.
Europeisk avhengighet til russisk olje og gass gir høye priser
Russland var før krigen i Ukraina verdens største oljeeksportør og en stor leverandør av gass. 30 prosent av oljen og 40 prosent av naturgassen ble eksportert til EU. Etter utbruddet av krigen i Ukraina er den russiske gasseksporten til Europa sterkt redusert, og prisen har nådd historisk høye nivåer.
Forsyner Europa med gass
Fra Nordland transporteres gass fra Aasta Hansteen gjennom Polarled-rørledningen til Nyhamna-terminalen i Møre og Romsdal, for videre eksport til Easington i England. Gassen fra Norne og Skarv transporteres i rørledninger til Kårstø prosessanlegg. Ved anlegget skilles våtgass fra tørrgass. Tørrgassen eksporteres så gjennom rørledning til Dornum i Nord-Tyskland.
EU har satt seg som mål å redusere klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030 basert på 1990-nivået, og flere land har erstattet kull med gass. Det endelige målet er at alt fossilt brensel skal erstattes med fornybar energi, som sol, vind og vann. I mellomtiden vil gass fra Nordland bidra til å redusere klimagassutslippene i Europa.
Samtidig har kutt i russisk eksport av gass til Europa vært en viktig påminnelse om at energi ikke bare en handelsvare, men også en politisk vare. I dette bildet er norsk gass, og gass fra Nordland, viktig for å sikre stabile og langsiktige gassleveranser til Europa.