Det kreves store kutt i klimagassutslipp i Nordland

Nordlands klimagassutslipp var i 2021 2,95 millioner tonn CO2-ekvivalenter. For å nå de ambisiøse målsettingene for 2030, må utslippene ned med 1,1 million tonn CO2-ekvivalenter. Målsettingene betinger betydelig dekarbonisering av både industri, sjø- og landtransport, og er avhengig av betydelig tilgang til ny fornybar energi og sterke insentiver fra myndighetene.

Selv om utslippene øker moderat i 2021, fortsetter Nordlandsbedriftene sin satsing på reduksjon av utslipp. I 2022 ble det tilført 450 millioner i tilskudd fra Enova til Nordland. Legges tilskuddet til egeninvesteringene til bedriftene, passerer Nordlandsbedriftene 1,2 milliarder i klimatiltak og energiøkonomisering. I 2022 var innsatsen størst i industrien med både energiøkonomisering og CO2-fangst, innen sjøtransport med elektrifisering av ferger, innen havfiske med lavutslippsfartøy og i havbruk med energieffektivisering i verdikjeden forproduksjon. I tillegg kommer økt bestand av elbiler.

Siden 2015 har de totale utslippene av CO2 gått ned i Norge, men med et årlig utslipp på 7,6 tonn per innbygger i 2021 var vi nummer 41 av 206 land i verden med mest utslipp per innbygger. Det er bare marginalt lavere enn Kina, og betydelig høyere enn både Sverige og Danmark.

I Norge varierer utslippene mellom fylkene etter næringssammensetting. Vestland hadde størst CO2-utslipp i 2021, med Nordland på femteplass. Beregnet etter folketallet kom imidlertid Nordland på topp, med 10,5 tonn CO2-utslipp per innbygger, mens det samme tallet for Vestland var 9,6.

Ser en på de totale utslippene var utviklingen i Nordland positiv fra 2017 frem til 2020, men med en økning i 2021. Utslippene i 2021 var nesten tilbake på de samme nivåene som før pandemien, i hovedsak drevet av økt aktivitet innen industri, olje og gass, samt sjøfart. Nordland hadde en nedgang på om lag 3 prosent mellom 2009 og 2021. I 2021 var det samlede utslippet fra Nordland på 2,96 millioner tonn CO2-ekvivalenter, hvor de største utslippskommunene var Rana, Vefsn, Narvik, Sørfold og Bodø.

For å nå målene haster det med andre ord å intensivere innsatsen. Nordland er ett av åtte fylker med en bedring siden 2009, men har fortsatt et godt stykke igjen for å nå målene for 2030. Kun Oslo og Viken har klart å redusere utslippene så mye at målene er innen rekkevidde, mens Vestland, Trøndelag og Agder har hatt en forverring. I Troms og Finnmark ventes det at utslippene vil øke igjen som følge av oppstarten av Hammerfest LNG igjen i 2022.

I 2021 var de tre største utslippssektorene i Nordland industri, olje og gass, sjøfart og jordbruk. Trenden de siste 5 år for de to sistnevnte er stabil utvikling, mens den er nedadgående for industri, olje og gass. Sammenligner en derimot med 2009 er utslippene fra industri, olje og gass uendret, fra sjøfart har de økt med 10 prosent, mens de er ned med cirka 3 prosent fra jordbruket. Den samlede reduksjonen i utslipp i Nordland har bare vært 3 prosent de siste 12 årene, målt i CO2-ekvivalenter. Aktivitetsendringer og investeringer i renseteknologi og klimatiltak i de største utslippssektorene er det som påvirker utviklingen mest.

 
Forrige
Forrige

Planlagte grønne industrielle investeringer i Nordland

Neste
Neste

Store ringvirkninger av havbrukssektoren