Andøya Space

Andøya Space har blitt kåret til regionsvinner i Vesterålen i den prestisjefylte kåringen Årets Bedrift Nordland 2025.

– En anerkjennelse av vår strategiske vekst og samfunnsbidrag

Administrerende direktør i Andøya Space, Ketil Olsen, er både glad og stolt over utmerkelsen:

– Dette kom som en gledelig overraskelse! Vi har jobbet målrettet med å utvikle Andøya Space til å bli en sentral aktør innen romfart og teknologi, og det å bli lagt merke til på denne måten betyr mye for oss. Vi ser på dette som en bekreftelse på at vi er på rett vei, både når det gjelder teknologiutvikling, rekruttering og samfunnsbygging, sier Olsen.

Unik lokasjon for romfart og forskning

Andøya Space spiller en avgjørende rolle i Norges utvikling som romfartsnasjon. Olsen trekker frem at Andøyas geografiske beliggenhet er helt spesiell:

– Vi har en unik lokasjon i verdenssammenheng. Tilgangen til åpne havområder, fravær av luft- og sjøtrafikk, og et politisk stabilt miljø gjør Andøya til et ideelt sted for oppskytning av raketter og satellitter. Vi har over 60 års erfaring med romforskning, og vi bygger videre på denne kompetansen for å etablere Andøya som et internasjonalt romfartssenter, forklarer Olsen.

Betydelig vekst og samfunnsutvikling

Andøya Space har opplevd en kraftig vekst de siste årene.

– Da jeg startet i 2020 var vi rundt 100 ansatte, nå har vi passert 200, og veksten fortsetter. Vi har gått fra å være en tradisjonell oppskytningsbase for forskning til å bli en internasjonal aktør innen satellittoppskytninger og forsvarsteknologi. Denne utviklingen skaper ikke bare arbeidsplasser hos oss, men også store ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier Olsen.

Han understreker at veksten ikke bare handler om antall ansatte:

– Vi bidrar til å bygge et helt økosystem rundt Andøya. Våre ansatte og besøkende trenger bosteder, restauranter, transport og servicetjenester. Det betyr at vi skaper vekst langt utover vår egen virksomhet.

Samspill mellom industri, forskning og forsvar

Andøya Space er i dag en sentral aktør både innen romforskning og forsvarsindustri. Olsen mener at selskapets rolle handler om å legge til rette for teknologiutvikling i tett samarbeid med offentlige og private aktører:

– Vi er en nasjonal ressurs som jobber tett med både norske og internasjonale aktører. Vi støtter norsk forsvarsindustri, bidrar til forskning, og skaper en plattform for videre utvikling av romfartssektoren i Norge. Samspillet mellom romfart, forskning og forsvar er avgjørende for vår videre vekst.

Videre vekst og ambisjoner

Andøya Space har store ambisjoner for fremtiden:

– Vi fortsetter å vokse, men på en balansert og bærekraftig måte. Innen 2030 ser vi for oss å ha rundt 250 ansatte. Vi jobber aktivt med å bygge en kultur der erfaring og nye impulser smelter sammen, og vi tiltrekker oss kompetanse både nasjonalt og internasjonalt. Vårt mål er å gjøre Andøya Space til Europas ledende oppskytningsbase for satellitter og en nøkkelaktør innen romfartsteknologi, sier Olsen.

Lytt til intervjuet med Andøya Space:

 

Om kåringen Årets Bedrift Nordland

Kåringen Årets Bedrift Nordland er en del av Indeks Nordland og anerkjenner selskaper som har utmerket seg gjennom økonomisk vekst, bærekraftig utvikling, innovasjon og bidrag til lokalsamfunnet. Bak kåringen står NAV Nordland, DNB, Innovasjon Norge, NHO Nordland, LO Nordland, Nordland Fylkeskommune og KPB.

 
Neste
Neste

Heatwork