Færre unge faller utenfor

Over 3.900 unge (15-29 år) i Nordland var verken i arbeid eller i utdanning. Utenforskap er et begrep som brukes om personer som på ulike måter står utenfor felleskapet og samfunnsinstitusjoner. Utenforskap går ofte i arv fra foreldre til barn. Det er viktig å tilrettelegge for at unge ikke i lengre tid faller fra videre utdanning eller arbeid.

9,1 prosent av de unge under 30 år var utenfor arbeid, utdanning og yrkesrettede tiltak i 2021. Fem år tidligere var andelen 11,1 prosent. I hele perioden ligger andelen i Nordland lavere enn det nasjonale snittet. En viktig forklaring bak utviklingen er økt sysselsetting og lavere arbeidsledighet for denne gruppen.  

Av de 3.926 unge som falt utenfor var 1.319 mottakere av trygd eller arbeidsavklaringspenger, mens 399 var registrert arbeidsledige. 2.208 var ikke registrert verken på tiltak eller arbeidsledig. Det vil si at de har ukjent status. En mulig forklaring er at noen støtteordninger registreres bare på en person selv om den gis til hele husholdningen. Selv om det er mange i denne kategorien har utviklingen vært positiv, og på fem år har antallet falt med over tusen unge.

Skolene spiller en nøkkelrolle i å hindre utenforskap

Undersøkelse gjort av Ungdata viser at de fleste ungdommer i ungdomsskolen i Nordland er fornøyd med livet sitt. Ungdommene trives i stor grad på skolen, men nivået er noe lavere enn nasjonalt. Trivsel på skolen har mye å si i forhold til om man velger å gå videre på skole eller om man faller utenfor.

Noen står utenfor i en kort periode av livet, men nordisk forskning viser at 6-12 prosent av hvert kull står i fare for å havne i langvarig utenforskap. Å fange opp utenforskap i tidlig alder vil være av avgjørende betydning for varigheten av utenforskapet.

Tapt verdiskaping som følge av utenforskap

Konsekvensene for unge som ender i langvarig utenforskap er alvorlige, både for den unge selv, og samfunnet generelt.

Utenforskap påvirker den enkelte negativt i form av dårligere sosiale, økonomiske, og helsemessige levekår, mens det koster samfunnet penger i form av tapte inntekter, trygdeutgifter og ressursbruk i velferds- og helsetjenester.

Regnestykket for tapet er slik: I gjennomsnitt er BNP per sysselsatt i Nordland om lag 950.000 kroner, det betyr at de over 3.900 unge i utenforskap, potensielt medfører en tapt verdiskaping på over 3,7 milliarder kroner i året.

For å minimere andelen som står utenfor må man ha tiltak. Tiltakene mot utenforskap kan inkludere å ha fokus på at unge ikke skal falle utenfor allerede mens de er veldig unge, skape jobber som passer for unge, tilby jobber som passer både de med og uten høyere utdanning, fokus på skole- og utdanningstilbud og sørge for gode helsetjenester.

 
Forrige
Forrige

Få bedrifter står for mye av veksten i fylket

Neste
Neste

Jobbskaping og arbeidskraftsbehov fremover