Flere nordlendinger i jobb

Ved utgangen av 2023 var det registrert 118.990 sysselsatte i Nordland, en økning på 0,4 prosent fra samme tidspunkt året før. Sysselsettingen i fylket gikk dermed opp med 500 personer.

Jobbskapingen var høyest innenfor offentlig sektor, likt som den nasjonale utviklingen. I Nordland var jobbskapingen i offentlig sektor på hele 278. Nest størst var jobbskapingen innenfor primærnæringene, med en vekst på 140 personer. Industrien bidro med 96 flere, mens overnatting og servering hadde en økning på 50. Bygg og anlegg og tjenester mot private hadde en vekst på henholdsvis 40 og 32 flere sysselsatte, mens både tjenester mot bedrifter og varehandelen hadde en nedgang i antall sysselsatte på henholdsvis 47 og 112 personer. Totalt for privat sektor ble det dermed skapt 208 nye jobber i 2023.

I løpet av de siste 10 årene har antall sysselsatte i Nordland økt med i overkant av 5.100. Det utgjør en økning på om lag 5 prosent. Veksten har vært langt svakere enn den nasjonale veksten på 10 prosent.

I perioden 2015–2023 har samtlige næringer, foruten om varehandelen, økt sysselsettingen. Varehandelen har i perioden hatt en nedgang på 0,3 prosent, og det ventes ytterligere nedgang som følge av befolkningens reduserte kjøpekraft og dermed redusert etterspørsel. I samme periode var det overnatting og servering, samt tjenester mot private som hadde størst økning i sysselsettingen med 15 prosent vekst. De fleste næringene i Nordland har gjort en innhenting etter korona, bortsett fra varehandelen. Det henger sammen med at det er færre fysiske butikker, folk handler mer på nett og flere av de sysselsatte som mistet jobbet innenfor varehandelen under pandemien, har ikke kommet tilbake til denne sektoren. Innhentingen har vært spesielt god for overnatting og servering, men også industrien har økt sysselsettingen markant etter pandemien.

Jobbskapingen i Nordland har i perioden 2015–2023 vært positiv med en økning på i overkant av 3.000 nye jobber. I perioden har den største jobbskapingen kommet for sysselsatte med høyere utdanning, som alene har bidratt til over 5.000 nye jobber. For sysselsatte med grunnskole eller videregående skole har jobbskapingen vært negativ med over 400 færre jobber. De siste par årene er det de med høyere utdanning som har bidratt til jobbskapingen i fylket.

Nok et år med rekordlav arbeidsledighet

Etterspørselen etter arbeidskraft holdt seg på et høyt nivå gjennom hele 2023, til tross for urolige tider internasjonalt og svak kronekurs. Ledigheten hadde et snitt på 1,3 prosent i løpet av året og det ble utlyst i overkant av 25.000 stillinger i Nordland. Arbeidsledigheten har vært på et historisk lavt nivå også nasjonalt, men landssnittet lå på 1,8 prosent gjennom 2023. Ledigheten forventes å øke noe gjennom 2024 som følge av renteøkningene som påvirker økonomien, samt at flere ukrainere registrerer seg som arbeidssøkere etter hvert som de gjennomfører språkkurs.

I januar 2024 økte ledigheten til 1,6 prosent i Nordland, det tilsvarte 2.024 helt ledige. Av disse var hele 42 prosent innvandrere fra Ukraina. I tillegg kom var det 856 delvis ledige og 602 arbeidssøkere på tiltak. Til tross for økningen ved inngangen av året, ser man ikke tegn til oppbremsing i arbeidsmarkedet, men man er helt avhengig av et godt samarbeid med næringslivet for å integrere innvandrere på en god måte i norsk arbeidsliv.

14 av fylkets kommuner hadde 1,5 prosent helt ledige eller lavere ved inngangen av året. Lavest ledighet var det i Evenes kommune med 0,6 prosent helt ledige, mens Moskenes hadde fylkets høyeste ledighet på 4,9 prosent. I de større bykommunene hadde Bodø en ledighet på 1,4 prosent, Rana 1,4 prosent, Narvik 1,5 prosent og Vefsn 1,2 prosent. Til sammenligning var ledigheten nasjonalt 2,1 prosent.

Det blir stadig flere unge ledige under 30 år, og i januar 2024 var over 600 av de helt ledige i denne aldersgruppen. Delvis skyldes dette nedgangen i bygg og anlegg, der mange i denne aldersgruppen arbeider, men en av hovedårsaken er at mange i denne aldersgruppen er under utdanning og prøver å få seg deltidsjobb ved siden av studiene.

Prognoser for 2024

Det forventes videre vekst i sysselsettingen inn i 2024, og prognosene for året viser en økning i antall sysselsatte på om lag 350 i Nordland. En del av årsaken til høyere sysselsetting er at man kan forvente at ukrainske flyktninger i større grad vil bli integrert i arbeidslivet i løpet av året, samt at aktiviteten i næringslivet er høy.

Det vil likevel variere en del blant de ulike næringene, som følge av svakere konjunkturer for flere næringer. Både for varehandelen og bygg og anlegg ventes det en nedgang i sysselsettingen, mens det for resterende næringer ventes en økning. Størst vil veksten være for industrien, tjenester mot bedrifter og offentlig sektor. Totalt ventes det dermed en noe svakere økning i antall sysselsatte for inneværende år, sammenlignet med økningen i 2023.