Privatøkonomi under press?

Mange har tross god lønnsutvikling fått en strammere økonomi de siste årene, og for noen er det krevende å få endene til å møtes. Renten har blitt hevet av Norges Bank gjentatte ganger for å få bukt med den høye prisveksten. Nå ser det ut til at økonomien er i ferd med å kjøle seg ned etter den sterke renteøkningen.

Mot slutten av 2023 nådde styringsrenten 4,5 prosent, det høyeste nivået siden 2008. For personer med gjeld har de siste årene vært preget av fallende eller svært lave renter. Fra at styringsrenten var 0 under pandemien, har den blitt økt 14 ganger de siste to årene.

Den voksne befolkningen i Nordland hadde i snitt litt over 1,1 millioner kroner i gjeld i 2023. De lave rentene har muliggjort høyt låneopptak uten at belastningen av disse har hatt noen særlig negativ effekt på pengene man har hatt disponibelt til annen type konsum. I tråd med økt rente har folk også vært mer forsiktige med å ta opp mer lån. Ved den forrige rentetoppen i 2008 var gjelden i snitt 615 tusen. Det vil si at folk har nær doblet belåningen på disse årene.

Samtidig er det verdt å merke at det har vært en kraftig vekst i inflasjonen i samme periode. Dersom gjelden i 2008 omregnes til 2023-kroner så var nivået bare 20 prosent lavere da, enn i dag. Økte låneopptak har også vært muliggjort gjennom lønnsvekst i samme periode. I 2023 var bruttoinntekten nær 550 tusen kroner. Lønnsveksten har vært nesten like sterk som for gjelden, men det er viktig å huske at gjelden er mer enn dobbelt så stor som inntekten.

Gjeldsgraden er et uttrykk for hvor stor den totale gjelden er sammenlignet med bruttoinntekten. Befolkningen i Nordland har en gjeld som er mer enn to ganger større enn inntekten i snitt. Sammenlignet med nivået i perioden 2016 til 2020 har gjeldsgraden falt de siste årene. Kombinasjonen av mer forsiktig låneopptak samtidig som det har vært gode lønnsoppgjør har bidratt til dette.

Rentebelastningen forteller noe om hvor mye av den disponible inntekten som går til å betale renter på lån. Til tross for betydelig vekst i låneopptakene har rentebelastningen vært fallende. De siste to års rentehevinger har imidlertid bidratt til å løfte nivået betraktelig, fra 8 til 14 prosent.

 
Forrige
Forrige

Sjømatens betydning for Nordland

Neste
Neste

Mer enn hver femte overnatting gjennom Airbnb