Aldersbombe i enkelte yrker?

Indeks Nordland har beregnet gjennomsnittsalderen for alle yrker i Nordland (med mer enn 200 sysselsatte). Ikke så overraskende er det stor variasjon mellom yrkene, og mellom kjønnene i de forskjellige yrkene. Enkelte yrker har høy gjennomsnittsalder, og en stor andel av arbeidsstokken skal erstattes de nærmeste årene. Kombinasjonen av stramt arbeidsmarked og svak tilgang på utenlandsk arbeidskraft kan by på problemer når man skal rekruttere enkelte yrkesgrupper.

En gjennomsnittlig arbeidstaker i Nordland er 42,7 år, hvor mennene (43 år) er noe eldre enn kvinnene (42,3 år). Gjennomsnittsalderen på de sysselsatte har vært stabil de siste ti årene. En rask aldrende befolkning og fortsatt stramt arbeidsmarked aktualiserer at flere må stå lengre i jobb skal tjeneste- og velferdstilbud opprettholdes.

Mange seniorer i transport og lederyrker

Bussjåfører har den høyeste gjennomsnittsalderen med nærmere 59 år. Dette betyr at en svært stor andel av de sysselsatte er nær eller har passert pensjonsalder. De ni påfølgende yrkene med høyest gjennomsnittsalder er knyttet til ulike lederfunksjoner, hvor erfaring ofte vil være en betingelse for å få jobben. Dette inkluderer administrerende direktører, ledere av utdanning og undervisning, ledere av logistikk og transport osv. Ser man bort fra ulike lederstillinger er vaktmestere (53,5 år), og spesialsykepleiere (53,3 år) høyt oppe på listen. Tabellen viser yrkene med høyest gjennomsnittsalder i Nordland. I tabellen er typiske lederyrker slått i lag.

Gjennomsnittsalder
Bussjåfører og trikkeførere 58,8
9 ulike lederyrker 53-56
Vaktmestre 53,5
Spesialsykepleiere 53,3
Regnskapsførere 52,4
Andre yrker innen offentlig forvaltning 52,4
Lektorer mv. (videregående skole) 52,2
Høyere saksbehandlere i offentlig og privat virksomhet 51,8
Dekksoffiserer og loser 51,4
Elkraftingeniører 51,3
Sjefssekretærer 51,3
Saksbehandlere innen sosiale ytelser 51,2
Sivilingeniører (bygg og anlegg) 51,0

Samlet sysselsetter disse yrkene over 13.000 personer i Nordland. Av yrker som sysselsetter mange, og samtidig har høy gjennomsnittsalder finner man blant annet lektorer i videregående skole (52,2 år). I mange yrker vil naturlig avgang være en måte å ta ned antall sysselsatte, i de tilfellene behovet ikke lengre er like stort. I andre yrker må dagens sysselsatte helst stå så lenge så mulig i arbeid, siden tilgjengeligheten på ny arbeidskraft er dårligere.

Lave kompetansekrav trekker ned gjennomsnittsalder

I andre enden av skalaen finner man menige i Forsvaret med den desidert laveste gjennomsnittsalderen (28,1 år). På plassene ovenfor er det i stor grad yrker som i ikke krever utdanning, slik som servitører, gatekjøkken- og kafemedarbeidere, samt butikkmedarbeidere.

Tabellen viser yrkene med lavest gjennomsnittsalder i Nordland.

Gjennomsnittsalder
Rørleggere og VVS-montører 41,8
Kokker 41,6
Andre pleiemedarbeidere 41,4
Hotellresepsjonister 40,6
Elektrikere 39,9
Uoppgitt / yrker som ikke kan identifiseres 39,8
Frisører 38,6
Melke- og husdyrprodusenter 38,3
Butikkmedarbeidere 38,1
Gatekjøkken- og kafémedarbeidere mv. 35,2
Servitører 35,2
Menige 28,1

Forskjell mellom menn og kvinner

Innad i de enkelte yrkene kan det være stor forskjell på gjennomsnittsalderen for menn og kvinner. For dekks- og maskinmannskap er mennene i gjennomsnitt 9 år eldre enn kvinnene. Det samme gjelder for rørleggere, VVS-montører og ambulansepersonell.

Helsesekretærer, og skole- og kjøkkenassistenter havner i andre enden av skalaen, hvor kvinnene i snitt er henholdsvis 13, 8,6 og 7,8 år eldre enn mennene.

Næringslivet må ta grep for å sikre rekruttering

Med en stadig eldre arbeidsstyrke, står bedriftene overfor utfordringer med å sikre tilstrekkelig rekruttering i årene som kommer.

Bussjåfører, med en gjennomsnittsalder på nesten 59 år, illustrerer tydelig behovet for rekruttering i transportsektoren. Samtidig viser lederfunksjonene, der gjennomsnittsalderen ligger mellom 53 og 56 år, at erfaring ofte er avgjørende.

For å møte denne utfordringen må næringslivet være proaktive i å tiltrekke seg unge talenter, samtidig som de investerer i kompetanseoverføring fra erfarne ansatte til de nye generasjonene. Dette vil bidra til å opprettholde tjeneste- og velferdstilbudene, samtidig som det sikrer en jevn overgang i arbeidsstyrken.

Den betydelige aldersforskjellen mellom menn og kvinner innen visse yrker understreker behovet for å fremme likestilling og mangfold på arbeidsplassen.

Kort sagt krever den aldrende arbeidsstyrken en helhetlig tilnærming fra næringslivet, myndigheter og utdanningsinstitusjoner for å sikre en bærekraftig og inkluderende arbeidsstyrke i Nordland.

 
Forrige
Forrige

Gründeraktivitet

Neste
Neste

Unges utenforskap