Unges utenforskap

Av alle unge i alderen 15–29 år i Nordland, er 32 prosent utenfor arbeidsstyrken. Personer utenfor arbeidsstyrken er definert som personer som verken er sysselsatt eller arbeidsledig. De som inngår i arbeidsstyrken, er både de sysselsatte og de arbeidsledige. Disse anses som yrkesaktive, altså personer med tilknytning til arbeidsmarkedet.

Gjennom den siste tiårsperioden er antall unge mennesker i fylket som står utenfor arbeidsstyrken redusert med en fjerdedel. Dette tilsvarer 4.400 personer, 800 av disse det siste året. Samme tiårsperiode har arbeidsstyrken vokst med litt mindre enn 500, slik at differansen på 3.900 representerer befolkningsnedgang blant de mellom 15 og 29 år.

En annen definisjon av utenforskap er NEET. NEET er et akronym som brukes om unge mennesker som står utenfor både arbeid, utdanning og opplæring (Not in Education, Employment or Training). Dette betyr de som er:

- registrert arbeidsledig

- mottakere av arbeidsavklaringspenger/uføretrygd

- andre som verken er sysselsatt, under ordinær utdanning eller deltar på arbeidsmarkedstiltak

I Nordland er NEET-andelen blant de unge 8,9 prosent. Dette er mer eller mindre uendret fra året før, men ned fra 11,3 prosent for ti år siden. Til sammenligning er NEET-andelen for hele landet på 9,5 prosent, ned fra 11,1 prosent de siste ti årene.

Brutt ned på regionsnivå er det Lofoten som har den høyeste NEET-andelen, med 10,1 prosent. Samtidig har også Lofoten den høyeste andelen unge i arbeid, med 68 prosent.

Lavest andel har Helgeland og Salten, med 8,5 prosent. NEET-andelen blant unge går ned i alle Nordlands regioner, og nedgangen er på mellom 1,9 og 2,7 prosentpoeng i de forskjellige regionene de siste ti årene.

Selv om NEET er redusert de siste årene, har den delen som er mottakere av arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd økt. Det er også færre som er under ordinær utdanning.

Arbeidsstyrkestatusen er relativt likt fordelt når man ser på kvinner og menn. Det er litt flere sysselsatte menn (52,4 prosent) i alderen 15–29 år, enn kvinner (47,6 prosent). Det er flere kvinner enn menn som mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. 54,9 prosent av kvinnene mottar arbeidsavklaringspenger. Når det gjelder registrerte arbeidsledige i denne aldersgruppen, er 66,4 prosent menn.

 
Forrige
Forrige

Aldersbombe i enkelte yrker?

Neste
Neste

Sjømatens betydning for Nordland