Tjener man egentlig på å flytte fra Nordland?

Er gresset grønnere på andre siden?

Hvorfor flytter så mange fra Nordland? Er det slik at om man flytter ut av Nordland, så vil inntektsutviklingen for de som velger å flytte på seg få seg et løft? Ved hjelp av registerdata på individnivå kan det være mulig å få et visst innsyn i dette.

Figuren viser inntektsutviklingen fram til 2021 for nærmere 110 tusen personer som hadde arbeidssted i Nordland i 2015. De andre regionene i figuren består av tilflyttere fra Nordland og inkluderer dermed ingen andre enn de som var med i utvalget for Nordland i 2015.

Andelen som blir igjen i Nordland synker dermed med årene enten på grunn av utflytting til andre deler av landet, utvandring, død, arbeidsledighet, pensjon og andre grunner til at man faller ut av inntektstallene. I 2021 er det under 80 tusen personer igjen av de opprinnelige 110 tusen personene i utvalget. Av de 110 tusen personene bodde eksempelvis 2.600 i Troms og Finnmark i 2021, mens litt over 10 tusen hadde falt ut av utvalget av ukjente grunner som kan inkludere at man går ut av arbeidsstyrken fordi man for eksempel pensjonerer seg, flytter ut av landet eller dør.

Ifølge tallene lønner det seg ikke nødvendigvis umiddelbart å flytte sett opp mot gjennomsnittsinntekten i Nordland i 2015. Mellom 2015 og 2016, var det kun de som begynte å jobbe på Vestlandet som klarte å holde tritt med Nordlendingene på 9 prosent inntektsvekst, med Østlandet utenom Oslo like bak på 5 prosent vekst. De som flyttet til Trøndelag reduserte sin inntekt med 11 prosent, de som flyttet til Sørlandet reduserte inntekten med 9 prosent, mens de som flyttet til Oslo gikk tilbake 3 prosent i inntekt.

Den svake inntektsutviklingen blant flytterne kan muligens forklares som en effekt av at flytterne er yngre og i større grad var i utdanning, ved siden av jobb, enn de som ble værende i Nordland. Av rundt 97 tusen personene som ble værende i Nordland var bare 14 prosent i utdanning, mens hele 47 prosent av de som flyttet til Trøndelag og 36 prosent av de som flyttet til Oslo var i utdanning i 2016, men også tilflytterne til Trøndelag som ikke var i utdanning hadde noe lavere inntekt enn gjennomsnittet i Nordland i 2015. Samtidig var også 36 prosent av flytterne til Vestlandet i utdanning, men det kan være forskjeller på hvilke utdanninger personene tar og hvilke næringer de får seg jobb i. Mange som flytter til Vestlandet havner i Stavanger hvor man kan anta at petroleumsnæringen tilbyr gode inntektsmuligheter. Det samme ser man med de som begynner å jobbe på sokkelen, Svalbard og Jan Mayen i 2016. Hele 41 prosent av disse var i en form for utdanning, men de har likevel en god inntektsutvikling mye på grunn av lokalitetene og bransjene de går over til. Sokkelen er holdt utenfor figuren for å forbedre lesbarheten for de andre landsdelene.

I 2021 hadde de som ble værende i Nordland økt sin inntekt med 34 prosent fra 2015. Dette var 4 prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet (ekskl. sokkelen). De som jobbet på sokkelen i 2021 hadde økt sin inntekt med 117 prosent sammenlignet med i Nordland i 2015. Svakest inntektsvekst hadde som flyttet til Trøndelag, med en gjennomsnittlig inntektsøkning på 20 prosent i 2015. I snitt hadde Nordlendingene i 2021 en inntekt på 563 tusen kroner og flytterne en gjennomsnittlig inntekt på 547 tusen kroner, men forskjellene er enda mindre mellom Nordland og enkelte landsdeler. Som eneste landsdel utenom sokkelen, så har de som jobber på Vestlandet i 2021 en gjennomsnittlig inntekt, som er høyere enn i Nordland på 585 tusen kroner.

Det kan dermed se ut til at det generelt sett lønner seg å bli boende i Nordland siden de har en høyere gjennomsnittlig inntekt mot landet ellers. Likevel er det relativt stor aldersforskjell mellom de som blir boende og de som velger å flytte på seg. En høyere alder på de boende kan si noe om at de har et godt fotfeste i arbeidslivet i Nordland og dermed ikke ser noen verdi av å bytte arbeidssted. De yngre flytterne er tidlig i karrieren sin og kombinerer kanskje jobb med studier. Deres flyttemotiver kan nok relateres til muligheter innen utdanning, arbeid og andre tilbud som kanskje ikke finnes i Nordland. Et godt eksempel på at flytterne drar fra Nordland for å investere i seg selv er de som flytter til Trøndelag hvor rundt 40 prosent var i utdanning i løpet av flytteåret. Nordlendingene i Trøndelag har en svak gjennomsnittlig inntektsutvikling sine to første år i regionen, men fra 2017 opplever de den bratteste inntektsøkningen av alle landsdeler og øker dermed sin inntekt med 39 prosent på kun fire år fra 2017 til 2021 (36 prosent mot snittet i Nordland i 2015).

 
Forrige
Forrige

Årets bedrifter

Neste
Neste

Positiv utvikling for både sentrums- og omlandskommuner