Stor bidragsyter til det grønne skiftet - Klimaomstilling og grønne investeringer

Fornybar kraftproduksjon og forbruk

For få år siden var det utenkelig at Nordland kunne havne i en situasjon med kraftunderskudd. Med planene for ny industriell aktivitet, samt eksisterende nærings- og samfunnslivs behov for energiomstilling, kan en slik situasjon inntreffe i nær fremtid. Det foreligger i liten grad konkrete prosjekter som vil bidra til å øke kraftproduksjonen vesentlig.

Rik tilgang på vannkraft har vært med på å forme næringsstrukturen i fylket. Store mengder mineralske ressurser foredles, med energi som viktig innsatsfaktor. Dette gir en industriproduksjon med lavere klimagassutslipp enn mange andre steder i verden. Totalt ble det produsert 18,1 TWh fornybar kraft i Nordland i 2021, og hele 96 prosent av produksjonen var vannkraft.

Fylket har i mange år vært i en heldig situasjon med kraftoverskudd. Dette har bidratt til å holde elektrisitetsprisene nede, og opprettholdt konkurransekraften til industrien. Justert for tap i linjenettet, var kraftoverskuddet i 2021 på 6,6 TWh.

De regionale kraftsystemutredningene beskriver dagens kraftsystem, samt den forventede utviklingen i produksjon og forbruk av elektrisk kraft. Det lages ulike scenarioer for mulig utvikling, og i det videre er det tatt utgangspunkt i det mest sannsynlige, basisscenarioet. Målet med utredningene er å sikre en samfunnsmessig rasjonell utvikling av det kraftsystemet.

I Nordre Nordland og Sør-Troms ventes det at energiforbruket vil gå fra 2,5 TWh i 2019 til 3,8 TWh i 2041. Det tilsvarer en vekst på 52,4 prosent for perioden. Produksjonen vil øke fra 2,6 TWh i 2021 til 2,9 TWh i 2041. Det er kun planlagt utbygging av småkraftverk, samt en kapasitetsøkning på magasinkraftverket Nygård kraftverk. I 2021 viste kraftbalansen et overskudd på 0,75 GWh, dette vil bli til et underskudd på 0,3 TWh forutsatt at alle de planlagte kraftverkene blir realisert.

I utredningen for Midtre Nordland er prognosen at man går fra et overskudd i energibalansen på 1,9 TWh i 2022 til et underskudd på litt under 0,2 TWh i 2041. Det ventes en økning i forbruket fra 3 TWh i 2022 til 4,7 TWh i 2041. Lastøkningen vil i stor grad komme i Bodø. Utenfor Bodø vil utviklingen i stor grad avhenge av realisering av større nærings- og industriprosjekter. Dagens energiproduksjon i midtre Nordland er om lag 3,9 TWh, og produksjonen ventes å øke med cirka 0,7 TWh med eksisterende planer.

Scenarioet for Helgeland går bare frem til 2032. I 2022 er produksjonskapasiteten på 7,4 TWh. Ved realisering av kraftverk som er vedtatt bygd eller som har fått innvilget konsesjon ligger det an til en økning i årsproduksjonen til 9 TWh i 2032. I 2021 var energiforbruket på 6,3 TWh. I forbruksprognosene fremover er det lagt inn fase 1 av Alcoas utvidelsesplaner, samt de to første batterifabrikkene på Mo i Rana. I basisscenarioet forventes det at forbruket vil ligge på 8,3 TWh i 2032, noe som betyr et kraftoverskudd på 0,7 TWh.

Utredningene tydeliggjør at selv i basisscenarioet vil Nordland gå fra overskudd mot mer balanse i forhold til produksjon og forbruk. Realisering av flere større industriprosjekter vil føre til at endringen fra overskudd til underskudd går raskere.