PERSONVERN OG INFORMASJONSKAPSLER

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Vi kan dele informasjon om hvordan du bruker våre sider med utvalgte annonsører og analytikere, slik at vi kan levere relevant og personlig annonsering. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på «Godta», samtykker du i bruken av slike teknologier.

Kvinners eierskap i Nordlandsbedriftene

I Nordland jobber om lag hver femte ansatt i privat næringsliv i et selskap med kvinnelig eier. Selv om andelen er betydelig lavere enn for menn, viser tallene at kvinnene øker sin andel.

84 prosent av eierpostene til aksjeselskapene i Nordland kan spores tilbake til en privatperson. Resterende er eid av blant annet utenlandske selskaper, offentlig sektor og stiftelser. Når det er privatpersoner som står for eierskapet, kan man også si noe om fordeling av eierskap på kjønnene.

Aksjeselskapene i Nordland varierer mye i størrelse. For å hensynta dette har vi målt eierskapets betydning i antall ansatte, da dette gir et mer korrekt bilde.

Det er fortsatt menn som dominerer eierskapet, men utviklingen går mot mer kvinnelig eierskap. På kun 5 år (2015-2020) har den kvinnelige andelen av det private eierskapet økt med 3 prosentpoeng, fra 19 til 22
prosent. Dette er samme nivået som i Nord- Norge og for landet som helhet.

Det er små forskjeller i det kvinnelige eierskapet mellom regionene i fylket, hvor Ofoten har størst andel (23 prosent) og Vesterålen og Lofoten har lavest (21 prosent).

Andel kvinnelig eierskap i kommunene

På kommunenivå er det større forskjeller. På topp var Moskenes hvor mer enn 4 av 10 ansatte hadde kvinnelig eiere, etterfulgt av Steigen og Flakstad. På bunn var Grane, hvor under 1 av 10 ansatte hadde kvinnelig eier.